Pracownik pomocniczy gastronomii
Wykonywanie czynności porządkowych w części gastronomicznej hotelu, wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów; zajęcia praktyczne w części gastronomicznej renomowanych warszawskich hoteli: Orbis, Novotel, Ibis, Gromada i inne.
31 maja nasza szkoła gościła Mistrzynię Świata w Carvingu – Dominikę Sadowską. Poprowadziła ona Kurs Carvinguna poziomie podstawowym m.in. dla uczniów klas: gastronomicznej i hotelarskiej. Uczestnicy kursu zdobyli umiejętność przygotowania najwyższej jakości dekoracji z owoców i warzyw z wykorzystaniem technik carvingu.
12 kwietnia, klasa 1g wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zapoznaliśmy się ze zwyczajami kulinarnymi kuchni staropolskiej. Po wykładzie przyrządziliśmy: rybę w cieście francuskim, mus z pieczonego kalafiora, soczewicę z chrzanem i musztardą , warzywa z sosem winegret, kołacz migdałowy i gruszkę warzoną. Było bardzo smacznie. Polecamy te warsztaty innym
W dniach 28-30 marca 2023 odbyły się Targi EuroGastro w Centrum wystawienniczym Ptak Warsaw Expo. Uczniowie z klas gastronomicznych i hotelarskich uczestniczyli w tym wydarzeniu. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej udostępniła nam miejsce w swoim punkcie wystawienniczym. Dzięki temu mogliśmy nie tylko zwiedzić targi – poznać najnowsze trendy w branży hotelarsko-gastronomicznej, ale też wydarzenie to było okazją do rozpropagowania naszych starań o utworzenie pracowni gastronomiczno-cukierniczej w naszej szkole.
STYCZEŃ 2023
Zmagania uczniów klasy 3g podczas próbnego egzaminu praktycznego.
„Praktyka czyni mistrza” zmagania klasy 2g i 3g na warsztatach gastronomicznych i hotelarskich.
https://www.facebook.com/100063622421294/videos/570419591614044