Pracownik pomocniczy gastronomii
Wykonywanie czynności porządkowych w części gastronomicznej hotelu, wykonywanie czynności pomocniczych związanych z ekspedycją dań i napojów; zajęcia praktyczne w części gastronomicznej renomowanych warszawskich hoteli: Orbis, Novotel, Ibis, Gromada i inne.
31 maja nasza szkoła gościła Mistrzynię Świata w Carvingu – Dominikę Sadowską. Poprowadziła ona Kurs Carvinguna poziomie podstawowym m.in. dla uczniów klas: gastronomicznej i hotelarskiej. Uczestnicy kursu zdobyli umiejętność przygotowania najwyższej jakości dekoracji z owoców i warzyw z wykorzystaniem technik carvingu.
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_142209-400x400.jpg)
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_132702-400x400.jpg)
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_131307-400x400.jpg)
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_131221-400x400.jpg)
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_095349-400x400.jpg)
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_104248-400x400.jpg)
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_115540-400x400.jpg)
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_122557-400x400.jpg)
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_131159-400x400.jpg)
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_095107-400x400.jpg)
![carving](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230531_143702-400x400.jpg)
12 kwietnia, klasa 1g wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Zapoznaliśmy się ze zwyczajami kulinarnymi kuchni staropolskiej. Po wykładzie przyrządziliśmy: rybę w cieście francuskim, mus z pieczonego kalafiora, soczewicę z chrzanem i musztardą , warzywa z sosem winegret, kołacz migdałowy i gruszkę warzoną. Było bardzo smacznie. Polecamy te warsztaty innym
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/21-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/20-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/19-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/17-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/16-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/15-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/9-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/10-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/11-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/12-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/13-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/14-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/8-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/7-2-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/6-2-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/5-2-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/4-1-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/3-3-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/2-3-400x400.jpg)
![warsztaty kulinarne](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/1-3-400x400.jpg)
W dniach 28-30 marca 2023 odbyły się Targi EuroGastro w Centrum wystawienniczym Ptak Warsaw Expo. Uczniowie z klas gastronomicznych i hotelarskich uczestniczyli w tym wydarzeniu. Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej udostępniła nam miejsce w swoim punkcie wystawienniczym. Dzięki temu mogliśmy nie tylko zwiedzić targi – poznać najnowsze trendy w branży hotelarsko-gastronomicznej, ale też wydarzenie to było okazją do rozpropagowania naszych starań o utworzenie pracowni gastronomiczno-cukierniczej w naszej szkole.
![Targi EuroGastro](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2023/04/euro-gastro-1024x819.jpg)
STYCZEŃ 2023
Zmagania uczniów klasy 3g podczas próbnego egzaminu praktycznego.
![egzamin próbny](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2021/02/328953252_546665720771620_4525759351698060141_n-400x400.jpg)
![egzamin próbny](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2021/02/323431752_497715525876529_6239808063205849956_n-400x400.jpg)
![egzamin próbny](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2021/02/328715378_950476472996703_905454166913710422_n-400x400.jpg)
![egzamin próbny](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2021/02/328927160_732489484920894_2424237306722581963_n-400x400.jpg)
![egzamin próbny](https://zss105.edu.pl/wp-content/uploads/2021/02/328846813_847197036571550_8295241290293851316_n-400x400.jpg)
“Praktyka czyni mistrza” zmagania klasy 2g i 3g na warsztatach gastronomicznych i hotelarskich.
https://www.facebook.com/100063622421294/videos/570419591614044