Z przyjemnością informujemy, że w roku szkolnym 2023/2024
nasza szkoła bierze udział w projekcie Erasmus+.
Po 15 października 2023 r. rusza rekrutacja do mobilności krótkookresowej.
Wszelkie informacje dotyczące projektu będą na bieżąco aktualizowane,
prosimy więc o uważne śledzenie naszej strony internetowej.
Rekrutacja do projektu pod tytułem:
„Zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe”
nr 2023-1-PL01-KA122 -VET-000114256
Rozpoczęła się rekrutacja do projektu pt. „Zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe”, realizowanego przez naszą placówkę, na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.
Projekt zakłada wyjazd 15 uczniów z klas II i III kształcących się w zawodzie: cukiernik, pracownik pomocniczy obsługi hotelowej, pracownik pomocniczy gastronomii na praktyki zagraniczne do Grecji. Uczestnictwo w projekcie jest bezpłatne. Głównym celem projektu jest rozwój oferty edukacyjnej i wzmocnienie atrakcyjności oraz jakości kształcenia zawodowego poprzez stworzenie możliwości rozwoju kompetencji zawodowych, językowych i społecznych 15 uczniów Branżowej Szkoły I st. Specjalnej nr 54 im. K. Kirejczyka.
Uczestnicy zostaną wybrani na podstawie weryfikacji składanych Formularzy zgłoszeniowych, ocenianych zgodnie z zasadami Regulaminu Rekrutacji przygotowanego przez Komisję rekrutacyjną. Każdy uczeń, który nie znajdzie się na liście osób zakwalifikowanych, ma możliwość odwołania się od decyzji Komisji do Dyrekcji szkoły.
Odpowiednie pismo należy złożyć w ciągu 2 dni od momentu opublikowania wyników. Pismo złożone Dyrekcji szkoły musi zawierać uzasadnienie odwołania. Dyrekcja ma 2 dni robocze na rozpatrzenie wniosku.
Rekrutacja do projektu będzie trwała do 17 do 27 października 2023 roku. Poniżej można znaleźć Regulamin rekrutacji oraz Formularz zgłoszeniowy, w których znajdują się szczegółowe kryteria rekrutacji, potrzebne do zgłoszenia się do udziału w projekcie. Na wszelkie pytania dot. realizowanego projektu i procesu rekrutacji odpowie Koordynator projektu.
- Przed wypełnieniem formularza zgłoszeniowego do projektu należy zapoznać się z Regulaminem, którego treść jest do pobrania poniżej:
- Formularz zgłoszeniowy dla uczniów kl. II i III kształcących się w zawodach:
– cukiernik,
– pracownik pomocniczy obsługi hotelowej,
– pracownik pomocniczy gastronomii:
jest do pobrania poniżej lub w sekretariacie szkoły:
UWAGA !!!
TERMINY ROZMÓW REKRUTACYJNYCH
- 6.XI.2023 – kandydaci z klas: 2g i 2h – na 2 lekcji w sali 31
- 7.XI.2023 – kandydaci z klas: 3g i 3h – na 3 lekcji w sali 31
MATERIAŁY DO ROZMOWY REKRUTACYJNEJ
– pytania- do pobrania
– ćwiczenie- do pobrania
Wyniki rekrutacji do projektu Erasmus+ „Zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe” są do wglądu u członków komisji rekrutacyjnej: W. Kacprzak, A. Soból, B. Krupińska, S. Kowalski.
PONIEDZIAŁEK, WTOREK – 11,12 MARCA
11 marca rozpoczęliśmy naszą grecką przygodę. Z lotniska w Modlinie wylecieliśmy do Salonik, aby uczestniczyć w projekcie Erasmus + Zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe. Z lotniska odebrała nas pani Honorata Domachowska Lavantsioti, która jest właścicielką hotelu w którym odbędziemy praktyki. Nowe doświadczenia zdobędą uczniowie kształcący się w zawodach: cukiernik, pracownik pomocniczy gastronomii i pracownik pomocniczy obsługi hotelowej. We wtorek zwiedziliśmy miasteczko Paralia Katerini, zapoznaliśmy się z prezentacją dotyczącą realizowanego programu. Zostaliśmy również przeszkoleni w zakresie BHP. Od jutra zaczynamy pracę 🙂 Jesteście ciekawi co nas czeka ?! Relacja wkrótce …
ŚRODA – 13 MARCA
Kolejny dzień za nami. Cukiernicy piekli babeczki hotelarze sprzątali a pracownicy gastronomii pomagali w przyrządzeniu obiadu Po kolacji mieliśmy pokaz, na którym uczyliśmy się greckiego tańca ludowego znanego z filmu Grek Zorba oraz wysłuchaliśmy koncertu na greckiej gitarze- bouzuki.
CZWARTEK – 14 MARCA
Γεια σας συνάδελφοι – 𝗚𝗲𝗶𝗮 𝘀𝗮𝘀 𝘀𝘆𝗻á𝗱𝗲𝗹𝗳𝗼𝗶 – Cześć koleżanki i koledzy
Dziś podjęliśmy kolejne wyzwania – Przygotowaliśmy wszystkie posiłki.
Ś𝗻𝗶𝗮𝗱𝗮𝗻𝗶𝗲 było serwowane w postaci stołu szwedzkiego. Przygotowaliśmy tosty z jajkiem sadzonym zapiekanki z mięsem mielonym, deski wędlin i serów oraz warzywa.
𝗡𝗮 𝗼𝗯𝗶𝗮𝗱 zrobiliśmy pastitsio i zupę z soczewicy.
𝗡𝗮 𝗸𝗼𝗹𝗮𝗰𝗷ę podaliśmy serdelki i tradycyjne greckie ciasto ravani z lodami waniliowymi.
Po południu byliśmy na plaży, zbieraliśmy muszelki z których utworzyliśmy napis #Erasmus
PIĄTEK – 15 MARCA
W piątek skupiliśmy się na pracy w części noclegowej hotelu. Pani Honorata zapoznała nas z procedurami sprzątania jednostek mieszkalnych w krajach śródziemnomorskich. Różnią się one od polskich procedur. Wykorzystywaliśmy środki ochrony indywidualnej i profesjonalny sprzęt oraz środki czystości do sprzątnięcia jednostek mieszkalnych, węzłów higieniczno – sanitarnych i korytarzy Poza ścieleniem łóżek wymieniliśmy wszystkie ręczniki i uzupełniliśmy środki myjące dla gości hotelowych. Uczniowie z klasy gastronomicznej przygotowali na obiad frytki, surówki i nuggetsy. Cukiernicy przygotowali na deser sałatkę owocową Wieczorem razem z panią Honoratą uczestniczyliśmy w grze miejskiej. Polegała ona na odnajdywaniu flag greckich w różnych miejscach Paralii
SOBOTA – 16 MARCA
W sobotę po tygodniu pracy wyjechaliśmy na wycieczkę Najpierw odwiedziliśmy muzeum ze starożytnymi eksponatami. Obejrzeliśmy film edukacyjny o odkryciach archeologicznych. Następnie pojechaliśmy do podnóża masywu gór Olimp. To tutaj dawno temu przechadzał się Zeus wraz z pozostałymi greckimi bogami. Ostatnim punktem naszej wycieczki było #Panteleimonas – starożytne miasteczko z kamienia. Zakupiliśmy w nim piękne pamiątki.
NIEDZIELA – 17 MARCA
W niedzielę uczestniczyliśmy w kolejnej wycieczce. Tym razem były to #Saloniki. To drugie co do wielkości miasto w #Grecji. Obejrzeliśmy obiekty wpisane na listę dziedzictwa #UNESCO. Były to między innymi: Biała Wieża , Muzeum Kultury Bizantyjskiej, Rotunda z mozaikami, Łuk Triumfalny Galeriusza oraz Bazylika Świętego Dymitra, świątynia Haga Sophia (Mądrości Bożej). W czasie wycieczki zamówiliśmy pyszne desery i napoje w kawiarni. Naszą wycieczkę zakończył spacer nadmorską promenadą
PONIEDZIAŁEK – 18 MARCA
Za nami dzień pełen wrażeń. Po śniadaniu poszliśmy na promenadę. Odbywały się tam obchody pierwszego dnia postu. Obejrzeliśmy ludowe tańce, zjedliśmy regionalne potrawy. Razem z okolicznymi mieszkańcami puszczaliśmy na plaży latawce. Po obiedzie musieliśmy popracować. Hotelarze zajęli się praniem i suszeniem naszej odzieży. Uczniowie z branży gastronomicznej przygotowali kolację. Dzień zakończyliśmy tańcami na dyskotece
WTOREK – 19 MARCA
Dzisiaj po raz pierwszy obejrzeliśmy na żywo owoce morza. Były to: kalmary, małże, przegrzebki i krewetki. Razem z panem Adonisem przygotowaliśmy na obiad 𝙛𝙧𝙪𝙩𝙩𝙞 𝙙𝙞 𝙢𝙖𝙧𝙚 Cukiernicy przygotowali 𝙗𝙖𝙗𝙚𝙘𝙯𝙠𝙞 z pomarańczami, serem i makiem Hotelarze sprzątali pokoje
ŚRODA – 20 MARCA
Dzisiaj hotelarze ponownie sprzątali jednostki mieszkalne, węzły higieniczno – sanitarne i korytarz na piętrze, na którym mieszkamy Pracownicy gastronomii przygotowali posiłki oraz przyrządzili greckie tzatziki A cukiernicy upiekli galaktoboureko:)
CZWARTEK – 21 MARCA
W czwartek hotelarze odbyli szkolenie z obsługi klienta w recepcji. Pani Honorata zapoznała nas z systemem rezerwacyjnym. Na zapleczu gastronomicznym przyrządzaliśmy leczo i babeczki. Poza tym zajmowaliśmy przygotowywaniem sali konsumenckiej do obsługi .
PIĄTEK – 22 MARCA
Dziś ostatni dzień praktyk w tym tygodniu . Porządkowaliśmy i przygotowywaliśmy salę do uroczystości. Pani Honorata przywiozła pyszny tort na którym było zdjęcie naszej grupy. Wręczyła nam certyfikaty potwierdzające udział w mobilności Po uroczystości sprzątnęliśmy zarówno salę konsumencką, jak i zaplecze .
SOBOTA – 23 MARCA
W sobotę pojechaliśmy komunikacją miejską do Katerini. Pani Honorata pokazała nam targ z regionalnymi produktami. Zrobiliśmy zakupy. Potem zwiedzaliśmy miasto. Zobaczyliśmy pomnik Kateriny – patronki miasta. Odwiedziliśmy również miejski park z wodospadami. Po kolacji spacerowaliśmy po plaży
NIEDZIELA – 24 MARCA
Niedziela zaczęła się dla nas bardzo wcześnie . Oglądaliśmy wschód słońca na plaży. Po śniadaniu wyjechaliśmy na wycieczkę , żeby obejrzeć greckie #Meteory. Nazwa ta oznacza „zawieszony w powietrzu” lub „środek nieba”. Są to malownicze formacje skalne, na których od XI wieku mnisi budowali klasztory. Podziwialiśmy zapierające dech w piersiach widoki i pokonaliśmy ponad 100 stopni, aby zwiedzić klasztor Świętej Barbary. Pomimo zmęczenia zapamiętamy ten dzień, gdyż takie widoki pozostaną na długo w naszej pamięci.
PONIEDZIAŁEK – 25 MARCA
Obchody rocznicy rewolucji greckiej 1821r., odbywają się 25 marca. Ten dzień jest świętem państwowym w Grecji i na Cyprze. Oglądaliśmy pochód mieszkańców Paralii. Dziś także zakończyliśmy praktyki. Pani #Honorata dokonała oceny naszych postępów. Wypełnialiśmy ankiety ewaluacyjne. Po ostatniej greckiej kolacji pojechaliśmy na lotnisko do Salonik.
𝗪𝗿𝗮𝗰𝗮𝗺𝘆 𝗱𝗼 𝗱𝗼𝗺𝘂! 𝗗𝗼 𝘇𝗼𝗯𝗮𝗰𝘇𝗲𝗻𝗶𝗮 𝘄 𝗣𝗼𝗹𝘀𝗰𝗲!
Prezentacja podsumowująca projekt „Zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe”
22 maja w naszej szkole odbyły się Targi Pracy na Długiej. Była to doskonała okazja do zaprezentowania rezultatów osiągniętych przez naszych uczniów podczas wyjazdu do Grecji. Uczniowie i nauczyciele wykonali tablice, na których umieścili zdjęcia z praktyk w Grecji. Wystawcy i osoby odwiedzające Targi miały możliwość obejrzenia wystawy oraz porozmawiania z uczestnikami o projekcie „Zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe”.
Wystawcy podczas Targów Pracy na Długiej:
- Urząd Pracy m.st. Warszawy
- Fundacja Sustinae
- Fundacja Aktywizacja
- Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji
- Fundacja Wsparcie i Praca Osób Niepełnosprawnych
- Ipracujzdalnie.pl Sp. z o.o.
- Randstad Polska Sp. z o.o.
- Poczta Polska S.A.
- Dino Polska S.A.
- Jeronimo Martins Polska S.A.
- Clar System
- Seris Konsalnet Holding Sp. z o.o.
- Leroy Merlin
DZIEŃ GRECKI
11.06.2024 r. uczestnicy projektu „Zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe”, współfinansowanego przez Unie Europejską, zorganizowali Dzień Grecki dla społeczności szkolnej. Uczniowie próbowali tradycyjnych potraw greckich, mieli okazję poznania historii i zabytków greckich poprzez udział w konkursach i rozwiązywanie zagadek. Na koniec chętni uczniowie uczyli się tańca greckiego.
WYCIECZKA DO PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO W WARSZAWIE
PODSUMOWANIE PROJEKTU ERASMUS+
W naszej szkole odbyło się dziś spotkanie podsumowujące realizowany przez nas projekt mobilnościowy Erasmus+ „Zdobywamy nowe doświadczenia zawodowe”! Było pysznie, pouczająco i wzruszająco! Bardzo dziękujemy tym, którzy byli dziś z nami i zechcieli wziąć udział w naszej uroczystości, a także tym, którzy wspierali nas podczas realizacji projektu, lecz dziś nie mogli nam towarzyszyć! Serdecznie zapraszamy do obejrzenia zdjęć z tego wydarzenia!